Да се завърнеш в бащината къща: Стефан Илчев с турне в България (Интервю)

Певецът ще зарадва своите почитетели на лятно турне с много изненади.

Но какъв е той, отвъд публичния си образ? Обича ли да се променя и кой го е подкрепил в началото на неговия път? Каква е неговата супер-сила и би ли пропял поп-фолк. На тези и още въпроси, сега отговаря той.

Стефан Илчев, фото: личен архив

IC: Връщаш се от Италия. Как беше там?

С.И: През цялото време съм се връщал до България, за да си поемам музикалните ангажименти и да виждам семейството си, разбира се. Не съм скъсал толкова връзката с България. Иначе, в Италия винаги е добре… колкото повече прекарва човек време там, му влияе добре, така е и в моя случай.

ICКакво те провокира да се завърнеш в България?

С.И: Връщал съм се почти през цялото време. Все пак, Италия е буквално, на час и половина път със самолет от България. Самолети има всеки Божи ден. Не е толкова огромно разстоянието, поне в моите очи, за да мога да се връщам редовно. Провокира ме точно това – да създам и организирам първите си самостоятелни концерти в България, тази голяма крачка, която наистина съм щастлив да споделя с всички, които харесват това, което правя и ме уважават като изпълнител.

IC: Какво е усещането сега? Обнадежден ли си, предстои ти турне?

С.И: Много съм щастлив, че предприех тази крачка. Турне! Все по-малко изпълнители се мотивират да направят такава крачка. Аз съм един типичен представител на зодия овен – продължавам. Искам да дам това нещо, тази музика, която съм правил до момента, а и някои нови песни, на всички хора, които са засвидетелствали уважението си и са ме подкрепяли.

20 юни Бургас, 23 юни Варна, 24 юни Велико Търново, 27 юни Стара Загора. След това ще има кратка лятна пауза, на 17 септември ще бъде концерта в Пловдив, а на 7-ми октомври ще бъде заключителния концерт в София, зала 1 на НДК.  

IC: Ще има ли гост-изпълнители в него?

С.И: Ще имам специални гости на всички концерти, живот и здраве, ще ги обявя малко по-късно. На първите четири са ясни. В Бургас, Варна, Стара Загора и Велико Търново мой специален гост ще бъде любимата моя Тони Димитрова, а и не само моя, любима на цяла България. Имаме дуети с нея, така че, може и нещо ново да чуете.

IC: Кой е най-добрият певец в България и защо?

С.И: Много хубав въпрос… кой е най-добрият певец в България.

Аз правя огромна разлика между певец, изпълнител и артист. Запознат съм и съм пял в повечето стилове музика, учил съм оперно пеене. Ако трябва да казвам кой е най-добрият оперен певец в България – отговорът ще е един. Ако трябва да казвам за поп-музиката, отговорът ще е друг. Ако ти си много добър певец, това не означава, че си много успешен. Много съвкупности има, от тези неща които изборих, за да се каже кой е най-добрият. Има такива, които са с много добри гласови качества, други, които повече залагат на визия, трети, които залагат на по-различен стил музика, по-различно представяне на тази музика. Със сигурност знам, че аз съм един от най-добрите певци в България, колкото и нескромно да звучи.

IC: Ако имаше суперсила, каква щеше да е тя?

С.И: Смятам, че всеки човек има своя супер-сила. Най-голямото богатство е да я открием навреме, за да можем да я развиваме и да я направим достъпна за хората. Особено, ако тя е свързана със създаването на щастие, на добри неща. Моята супер-сила, това е моят глас! Моят талант, който ми е даден от Господ. Работя, развивам го и мисля, че това е нещо, с което правя хората щастливи. Точно това искам – хората да са щастливи, за да осъзнават колко малко ни трябва да бъдем точно това – щастливи и да се обичаме.

IC: Наскоро имаше рожден ден. Как мина празненството?

С.И: Да, на 12-ти април имах рожден ден. За съжаление, имах толкова много работа и не успях да празнувам. Моите приятели успяха да ме изненадат без грам подозрение от моя страна, че това ще се случи. Дойдоха с една торта в едно прекрасно заведение в София и ме изненадаха. Много рядко се случва такова такова нещо и много се зарадвах, и съм им благодарен. Така се получи един малък празник в късната вечер на моя рожден ден.

IC: Помниш ли кой ти помогна в началото на твоята кариера?

С.И: Помня всеки един човек, който ми е помагал, не само в началото, а и продължава да ми помага. Има такива. Най-много искам да благодаря на моето семейство, че никога не са ме спирали да бъда това, което съм. Никога не са ми забранявали да се занимавам с музика, винаги са ме насърчавали. Това са първите хора, които са ми помогнали в началото, които ми платиха първия видеоклип първата песен. Всички останали хора много добре знаят кои са, защото до ден днешен ние общуваме. Аз съм безкрайно благодарен и винаги ще ги уважавам за това, което са направили, за да стигна дотук.   

Стефан Илчев, фото: личен архив

IC: Смяташ ли, че в даден момент ще се отдадеш на поп-фолк музиката?

С.И: Това, че имам два дуета с поп-фолк изпълнителки, по никакъв начин не ме е карало, дори да се замисля, да се занимавам с поп-фолк музика. Песента с Емилия – „Няма как“ за мен е едно прекрасно поп парче… да не говорим за дуета ни с Преслава „In control”. Това са прекрасни поп песни, безкрайно съм благодарен и на двете, че се съгласиха да ги направим. „Няма как“ е песен, която до ден днешен се пее, продължавам да получавам поздравления нея. Това е важното – животът на една песен.  

IC: Какво не знаем за Стефан Илчев?

С.И Много неща не се знаят за Стефан Илчев. Аз самият не ги знам и се надявам, да ги научавам. Това е интересното в живота. Никой не обича наредените пъзели, а сам да ги подрежда. Така смятам и за себе си и за своята кариера. Лека полека, малко по малко да разкривам от това, което нося като талант и като артист. Обичам да се развивам, обичам да се променям и това мисля, че е пътят.

IC: В “Капките” беше безупречен като Лили Иванова. Кой е образът, който е само твой?

С.И: Минаха четири години, откакто спечелих „Като две капки вода“. Това е моментът, в който осъзнах, всъщност, колко много хора в България оценяват качествената музика и това, че човек може да пее на живо. Колко до образа на Лили Иванова, това беше завършекът от цялото ми представяне, от дванадесет образа, преди това. Нямаше да стигна до финала без тях. Всеки един образ е много важен и всеки един съм го чувствал като свой, за да мога да го пресъздам по такъв начин, че почти във всеки концерт да получавам най-голяма оценка от зрителите. Те са най-важните в това предаване. Благодарен съм много за участието си. Въпреки, че бях най-непопулярното лице в този сезон, се радвам, че наред с толкова наложени имена успях да спечеля. Благодаря на публиката.  

IC: Пожелай нещо на нашите читатели.

С.И: Искам да пожелая на всички Ваши читатели – на първо място да са здрави. Да пътуват много, за да опознават света и да виждат много нови светове, които да ги обогатяват! Да не спират да мечтаят! Да дават повече време и обич на себе си и на хората, които обичат! Да не спират да вярват, че много хубави неща предстоят, стига да вярват в тях и да ги искат от сърце!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top